top of page

Reglementare așteptată de profesori și elevi: Normele metodologice pentru aplicarea Legii nr. 221/20

Reglementare așteptată de profesori și elevi: Normele metodologice pentru aplicarea Legii nr. 221/2019 prin care este prevenit și combătut bullying-ul în spațiile destinate învățământului au fost publicate în Monitorul Oficial din 10 iunie 2020.

De la data publicării Legii nr.221/2019, în lipsa unor norme de aplicare, profesorii care s-au confruntat cu situații de bullying în unitățile de învățământ au fost nevoiți să gestioneze astfel de cazuri adaptându-le și căutând corespondențe în vechile regulamente. Începând cu data de 10 iunie 2020, au fost publicate normele metodologice pentru aplicarea legii anti-bullying, care clarifică procedura de urmat și implementarea planului pentru combaterea bullyingului.

Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, în fiecare unitate de învățământ va fi înființat un grup de acțiune anti-bullying din care vor face parte maximum 10 membri (directorul unității de învățământ, profesorul consilier școlar, trei cadre didactice formate în problematica violenței, inclusiv a violenței psihologice-bullying, doi sau mai mulți reprezentanți ai elevilor, un reprezentant al părinților, reprezentanți ai autorității locale.).

Grupul de acțiune anti-bullying va avea rolul de prevenire, identificare și soluționare a faptelor de bullying comise între elevi, prin acțiuni fizice, verbale, relaționale și/sau cibernetice.

Implementarea planului anti-bullying, la nivelul fiecărei unități școlare, presupune:

a) activități de informare și conștientizare asupra fenomenului de bullying pentru personalul școlii, copii și părinți;

b) măsuri de comunicare și informare internă, la nivelul unității de învățământ, cu privire la procedurile de prevenire, identificare, raportare și intervenție a situațiilor de bullying în spațiul școlar;

c) proceduri de intervenție în situațiile de violență psihologică-bullying;

d) responsabilizarea cadrelor didactice în scopul intervenției imediate în cazurile de bullying semnalate sau identificate;

e) organizarea unor activități, precum concursuri, teatru forum ș.a., în scopul încurajării respectării valorilor și misiunii declarate a școlii, participarea la identificarea, medierea sau raportarea situațiilor de bullying;

f) atragerea părinților în participarea la dezbateri și sesiuni de informare cu privire la bullying

g) activități de măsurare a impactului acțiunilor cuprinse în planul anti-bullying și ale eficienței grupului de acțiune.

h) orice alt tip de activitate care are scopul de a preveni bullyingul.

Pentru a face cunoscute modalitățile de intervenție în cazul de bullying, începând cu anul școlar 2020-2021, unitățile de învățământ preuniversitar pot afișa infografice accesibile tuturor copiilor, cadrelor didactice, personalului auxiliar și părinților. Pe edu.ro găsiți informații utile și procedura de intervenție, afișată mai jos:

Școala – locul în care ne formăm, ne șlefuim ca oameni și în care legăm prietenii pe viața, trebuie să redea, în primul rând, sentimentul de siguranță , atât pentru elevi cât și pentru profesori. Succes tuturor!

bottom of page