top of page

Victimele violențelor domestice vor putea obține un ordin de protecție provizoriu mult mai rapid


La data de 28 decembrie a fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul MAI nr. 146/2018 privind modalitatea de gestionare a cazurilor de violență domestică de către polițiști, in care se prevede modelul ordinului de protecție provizoriu. Deși teoretic exista posibilitatea emiterii ordinului de protecție direct de către polițiști încă din luna iulie 2018, în lipsa modelului propus de MAI și publicat în Monitorul Oficial, politiștii nu puteau pune în aplicare această măsură de protecție a victimelor.

Ordinul de protecție provizoriu se dispune pentru o perioada de 5 zile direct de către politiști. Aceștia vor evalua situația în care se află victima și vor aprecia dacă se impune sau nu emiterea unui ordin de protecție și ce măsuri pot fi luate în funcție de particularitățile cauzei.

Evaluarea situației se va face pe baza unui formular ce cuprinde 21 de întrebări referitoare la gravitatea faptelor.

Cu referire la acest formular, printr-un comunicat de presa, Poliția Română precizează următoarele: „Primele șapte întrebări se referă la situații de o gravitate mai ridicată. Astfel, printre altele, victima va trebui să răspundă la următoarele întrebări: „Agresorul/agresoarea a încercat vreodată să vă ucidă?”, „A folosit vreodată arme sau obiecte care să vă rănească?” sau „În urma acestui incident aţi suferit leziuni? Echimoze, Excoriaţii, Plăgi tăiate/înţepate/împuşcate, Arsuri, Mutilări, Altele?” Dacă la două din primele şapte întrebări răspunsul este afirmativ, poliţistul va încadra situaţia ca având un „risc iminent pentru victimă” şi va putea emite ordinul de protecţie provizoriu”.

Această măsură, având aplicare imediată, sporește protecția victimelor până la obținerea unui ordin de protecție în instanța de judecată. Reamintim că procedura de obținere a unui ordin de protecție prin instanța de judecată durează 3 zile, judecătorul având la dispoziție 72 de ore pentru soluționarea unei astfel de cereri.

Prin ordinul provizoriu se vor putea dispune, temporar, una sau mai multe dintre următoarele măsuri:

  • evacuarea temporară a agresorului din locuință comună, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate;

  • reintegrarea victimei și, după caz, a copiilor, în locuința comună (se va dispune cu măsura de mai sus);

  • obligarea agresorului la păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de alte rude ale acesteia ori față de reședință, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate prin acesta;

  • obligarea agresorului de a purta permanent un sistem electronic de supraveghere;

  • predarea de către agresor organelor de poliție a armelor deținute.

Comunicatul de presă emis de Poliția Română îl puteți consulta aici, https://www.politiaromana.ro/ro/stiri/ordinul-de-protectie-provizoriu-emis-de-politisti.

Dacă sunteți victimă a violenței domestice nu ezitați să cereți ajutor!

bottom of page