Astăzi discutăm despre situația în care conducătorii auto sancționați contravențional cu suspendarea dreptului de a conduce pe drumuri publice, care au formulat plângeri contravenționale împotriva procesului verbal de constatare și sancționare contravențională, afla ca SUSPENDAREA EXERCITĂRII DREPTULUI DE A CONDUCE SE MAJOAREAZĂ CU 30 DE ZILE pe motiv că nu au procedat la predarea permisului de conducere într-un anumit termen de la data ramanerii definitive a hotărârii judecătorești.
Dispozitiile legale care prevad posibilitatea majorarii sunt cuprinse in art. 118 alin 4 si 7 OUG 195/2002. Acest articol a fost modificat prin Legea nr. 152 din 24 iulie 2019, publicată în Monitorul Oficial nr. 625 din 26 iulie 2019 si in varianta actuală are următorul continut:
Art 118 (4) Suspendarea exercitării dreptului de a conduce se reia în ziua următoare celei în care a fost predat permisul de conducere, dar nu mai târziu de 30 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești prin care instanța a respins plângerea împotriva procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției. Sancțiunea contravențională complementară constând în suspendarea dreptului de a conduce își produce efectele fără îndeplinirea vreunei alte formalități.
Art 118 (7) În cazul în care contravenientul nu predă permisul de conducere în termenul prevăzut la alin. (4), durata de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se majorează de drept cu 30 de zile, fără îndeplinirea vreunei alte formalități.
Până în prezent, persoana în cauză avea obligația predării permisului în termen de 15 zile de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești, sub sanctiunea majorării perioadei de suspendare cu 30 de zile. Potrivit noii legi, persoana este obligată să predea permisul în termen de 30 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești prin care se respinge plângerea contraventionala.
În cazul în care persoana nu predă permisul în intervalul menționat, nu numai că perioada de suspendare se extinde cu 30 de zile, dar își produce efectele fără îndeplinirea vreunei alte formalități. Mai exact, incepand cu ziua 31 de la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti, dreptul de a conduce este suspendat de drept, fără ca pesoana în cauză să mai fie înștiințată în vreun fel.
Cand ramane definitivă hotărârea?
Hotărârea va rămâne definitivă
1. la data expirării termenului de apel:
a) când nu s-a declarat apel sau nu s-a declarat in termen;
b) când apelul a fost retras înăuntrul termenului;
2. la data retragerii apelului dacă aceasta s-a produs după expirarea termenului de apel
3. la data pronunțării hotărârii prin care s-a respins apelul
!!! Atentie Data pronuntării nu înseamnă data la care vă este comunicată hotărârea acasă! Data pronuntării este data la care instanta da solutia. Daca apelul dumneavoastra a fost respins, nu asteptati acasa comunicarea hotararii, imediat ce instanta s-a pronuntat incepe sa curga termenul pentru predarea permisului.
Prin urmare, nu vi se va majora durata suspendarii dreptului de a conduce daca formulati plangere contraventionala si nici daca plangerea va este respinsa. Majorarea va opera doar daca nu procedati la predarea permisului in termen de 30 de zile de la data ramanerii definitive a hotararii prin care va este respinsa plangerea contraventionala.
Pentru informatii suplimentare ne puteti scrie la adresa de e-mail: av.andraursache@yahoo.com