top of page

Legea care interzice bullying-ul in unitatile scolare a intrat in vigoare la 22 noiembrie 2019

Ca un cadou pentru Ziua Internationala a Drepturilor Copilului, sarbatorita in fiecare an pe 20 noiembrie, in Monitorul Oficial al Romaniei a fost publicata Legea 221/2019 pentru modificarea si completarea Legii Educatiei Nationale nr.1/2011.

Aceasta lege este de un interes aparte intrucat vine, pe de o parte, sa preintampine violenta psihologica in unitatile scolare, iar pe de alta parte, sa sanctioneze actele de violenta daca acestea au fost savarsite. Violenta psihologica in scoli a existat dintotdeauna si a imbracat diverse forme, insa acum, pentru prima data in legislatia noastra, exista norme legale exprese care interzic bullying-ul.

Astfel, Legea Educaţiei Naţionale a fost completată cu o secţiune care prevede expres definirea şi prevenirea violentei psihologice cunoscuta si sub denumirea de bullying. Totodata modificarile se refera si la asistenţa psihologică, dar şi formarea şi informarea personalului didactic cu privire la problemele care decurg din acest tip de comportament.


Este important ca elevii sa constietizeze ca un comportament violent fata de colegii lor nu este tolerat, fiind expres interzis de lege. Violenta se poate manifesta atat fizic, prin comportamente repetate de lovire, piedici, îmbrânceli, plesnit sau alte forme asemenea, cat si verbal, prin porecle, insulte, tachinări, intimidări, umiliri. Aceste comportamente agresive sunt interzise prin lege, iar cadrele didactice vor lua măsuri ca orice forma de violenta să fie combătută în toate ciclurile educaţionale: primare, gimnaziale şi/sau liceale.


Potrivit legii, bullying-ul (violenţa psihologică) poate fi definit ca: „acţiunea sau seria de acţiuni fizice, verbale, relaţionale şi/sau cibernetice, într-un context social dificil de evitat, săvârşite cu intenţie, care implică un dezechilibru de putere, au drept consecinţă atingerea demnităţii ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, îndreptate împotriva unei persoane sau grup de persoane şi vizează aspecte de discriminare şi excludere socială, care pot fi legate de apartenenţa la o anumită rasă, naţionalitate, etnie, religie, categorie socială sau la o categorie defavorizată ori de convingerile, sexul sau orientarea sexuală, caracteristicile personale, acţiune sau serie de acţiuni, comportamente ce se desfăşoară în unităţile de învăţământ şi în toate spaţiile destinate educaţiei şi formării profesionale”.


Parintii si copiii trebuie sa stie ca la nivelul fiecarei unitati de invatamant exista o comise pentru combaterea violentei si un psiholog carora se pot adresa pentru sprijin. Sfatuim atat parintii, cat si profesorii sa fie atenti la identificarea comportamentelor violente.

Cabinetul nostru vine in sprijinul cadrelor didactice, al parintilor si elevilor oferind consiliere privind educatia juridica

bottom of page