top of page

Litigii intre profesionisti. Ce este ordonanta de plata si cand poate fi obtinuta



Codul de procedura civila prevede o procedura simplificata pentru recuperarea rapida de catre creditor a sumelor de bani pe care debitorul nu le-a platit la scadenta, denumita ordonanta de plata. Aceasta procedura este prevazuta de art.1014 Cod procedura civila si se aplica creantelor certe, lichide si exigibile constand in obligatii de plata a unor sume de bani ce rezulta dintr-un contract civil, inclusiv din cele incheiate intre un profesionist si o autoritate contractanta, constatat printr-un inscris ori determinate printr-un statut, regulament sau alt inscris, insusit de parti prin semnatura ori in alt mod admis de lege.

Potrivit art. 663 din Codul de procedura civila creanta este certa atunci cand existenta ei este neindoielnica, rezultand din insasi titlul executoriu, caracterul sau nefiind unul litigios.

Creanta este lichida si exigibila, atunci cand obiectul sau este determinat prin insusi inscrisul ce o prevede si obligatia debitorului este ajunsa la scadenta, ori cand acesta este decazut din beneficiul termenului de plata .


In practica, aceasta procedura este folosita cel mai des de cei care, in temeiul unor contracte de prestari servicii, desi au prestat activitate si au emis facturi, debitorul refuza nejustificat plata acestora.

Instanta va dispune emiterea ordonantei de plata in cazul in care, in urma verificărilor cererii creditorului in baza inscrisurilor de la dosar, precum si a declarațiilor facute de parti se constata ca pretentiile creditorului sunt intemeiate, astfel ca va emite ordonanta de plata, in care va fi precizata suma si termenul in care debitorul este obligat la plata. Termenul de plata nu poate fi mai mic de 10 zile si nici mai mare de 30 de zile.

Daca instanta, examinand probele cauzei, constata ca numai o parte dintre pretențiile creditorului sunt intemeiate, va emite ordonanța de plata insa numai pentru aceasta parte stabilind si termenul de plata.

Avand in vedere ca este o procedura care se judeca in regim de urgenta, probatoriul admis se rezuma la proba cu inscrisuri. Daca pentru partea de datorie cu privire la care instanța nu s-a pronunțat in sensul admiterii acesteia, este necesară administrarea altor probe incompatibile cu procedura speciala simplificata a procedurii emiterii ordonanței de plata, partea se va adresa cu o noua cerere de chemare in judecata urmand procedura de drept comun pentru a obtine obligarea debitorului și la plata restului datoriei.


Atentie! In aceasta materie, este obligatorie indeplinirea unei proceduri prealabile reprezentata de somatia de plata. Prin somatia de plata, creditorul someaza debitorul pentru ca anterior demararii litigiului sa faca plata in termen de 15 zile de la data primirii somatiei.

Pentru a produce efecte somatia va fi comunicata debitorului prin intermediul executorului judecatoresc sau prin scrisoare recomandata cu continut declarat si confirmare de primire. Confirmarea de primire constituie mijloc de proba al expedierii acesteia catre debitor , de aceea va trebui sa o pastrati pentru a fi depusa la dosar. Aceste aspecte sunt extrem de importante si trebuie indeplinite in conformitate cu cerintele legale, in caz contrar, instanta putand sa respinga cererea de emitere a ordonantei de plata ca inadmisibila. Prin somatia de plata se pot solicita debitorului, in afara de debitul restant, si penalitati pentru neplata la timp si in conditiile agreate de parti a sumelor restante.


Mai jos, gasititi una dintre solutiile obtinute de cabinetul nostru, prin care instanta a obligat debitorul sa plateasca clientului nostru debitul restant precum si suma ce reprezenta penalitatile de intarziere calculate pana la data introducerii actiunii cat si penalitatile de intarziere ce vor curge in continuare, pana la data achitarii integrale a debitului.

Pentru detalii suplimentare ne puteti contacta la adresa de e-mail: av.andraursache@yaho.com

bottom of page