In articolul de astazi discutam despre divortul pe cale administrativa si divortul la notar, urmand ca divortul prin intermediul instantei de judecata sa fie tratat intr-un articol separat.
Atunci cand relatiile dintre soti sunt grav afectate si nu mai exista posibilitati reale de indreptare, se ajunge, de cele mai multe ori, la desfacerea casatoriei.
Cea mai des intalnita intrebare a unui cuplu decis sa divorteze este legata de modalitatea de divort : unde sa divortez la notar sau la instanta?
Conform Codului Civil, in prezent, exista trei modalitati de a divorta
A. Divortul pe cale administrativa- la ofiterul de stare civila din cadrul primariei unde a fost incheiata casatoria. Conform art 375 din Codul Civil "Dacă soţii sunt de acord cu divorţul şi nu au copii minori, născuţi din căsătorie, din afara căsătoriei sau adoptaţi, ofiţerul de stare civilă ori notarul public de la locul căsătoriei sau al ultimei locuinţe comune a soţilor poate constata desfacerea căsătoriei prin acordul soţilor, eliberându-le un certificat de divorţ"
Conditii:
1. Ambii soti sa fie de acord cu divortul, cererea urmand sa fie depusa de soti impreuna
2. Sotii sa nu aiba copii minori- fie ca sunt din casatorie din afara casatoriei sau adoptati
Cererea de divorţ pe cale administrativă se face în scris, se depune şi se semnează personal de către ambii soţi, în faţa ofiţerului de stare civilă de la primăria care are în păstrare actul de căsătorie sau pe raza careia se află ultima locuinţă comună a soţilor. La aceasta cerere se vor anexa copii dupa certificatele de nastere si casatorie ale sotilor si copii dupa actele de identitate. Trebuie sa aveti documentele in original asupra dumneavoastra.
La fel ca si in modalitatea divortului la notar, după ce se înregistrează cererea de divorţ, se acordă soţilor un termen de 30 de zile calendaristice, calculate de la data depunerii cererii, pentru eventuala retragere a acesteia.
La expirarea acestui termen, de 30 de zile, sotii se prezinta personal, iar ofițerul de stare civilă îi mai întreabă o dată dacă vor să continue cu divorțul. In situatia in care unul dintre soti nu se prezinta, ofiterul de stare civila nu poate constata desfacerea casatoriei si nu poate elibera certificatul de divort, partile fiind sfatuite sa se adreseze instantei de judecata.
B. Divortul la notarul public de la locul casatoriei sau de la ultimul domiciliu comun al sotilor
Conditii:
1. Ambii soti sa fie de acord cu desfacerea casatoriei
2. Daca sotii au si copii minori atunci trebuie sa convina asupra urmatoarelor aspecte:
numele de familie pe care să îl poarte fiecare după divorţ;
exercitarea autorităţii părinteşti de către ambii părinţi;
stabilirea locuinţei copiiului minor după divorţ (potrivit art. 400 Cod civil, copilul poate locui doar la unul dintre părinţi);
modalitatea de păstrare a legăturilor personale dintre părintele separat şi fiecare dintre copiii minori;
stabilirea contribuţiei părinţilor la cheltuielile de creştere, educare, învăţătură şi pregătire profesională a copiilor.
Procedura este destul de asemanatoare cu cea desfasurata la ofiterul de stare civila. La depunerea cererii de divorţ, soţii pot fi reprezentaţi la notariat prin mandatar împuternicit cu procură autentică notarială. De cele mai multe ori, apeleaza la un mandatar cuplurile care sunt plecate in strainatate. Atentie, insa, partile nu vor putea fi reprezentate şi la eliberarea certificatului de divorţ, după trecerea termenului de 30 de zile, fiind necesar să se prezinte personal la biroul notarial.
Daca exista copii minori, atunci se va efectua obligatoriu o ancheta sociala. Efectuarea anchetei psiho-sociale se realizează gratuit prin serviciul de autoritate tutelară al primăriei la sesizarea notarului public, indiferent de vârsta minorului, la adresa unde soții au stabilit de comun acord că va locui efectiv copilul (poate fi si locuinta bunicilor sau o locuința închiriată)
Din raportul de anchetă socială trebuie să rezulte că acordul soţilor privind exercitarea în comun a autorităţii părinteşti sau cel privind stabilirea locuinţei copiilor este în interesul copilului. Dacă din raportul de anchetă socială rezultă contrariul, notarul public va emite dispoziţie de respingere a cererii de divorţ şi va îndruma soţii să se adreseze instanţei de judecată pentru solutionarea divorţului.
Daca sotii nu sunt de acord cu toate aspectele indicate mai sus, notarul nu va putea admite cererea de divort, indrumand partile catre instanta de judecata.
Impotriva refuzului ofiterului de stare civila sau notarului public nu exista cale de atac, dar sotii se pot adresa cu cererea de divort instantei de judecata, pentru a dispune desfacerea casatoriei prin acordul lor sau in baza unui alt temei prevazut de lege.
Potrivit art 378 cod civil pentru repararea prejudiciului prin refuzul abuziv al ofiterului de stare civila sau notarului public de a constata desfacerea casatoriei prin acordul sotilor si de a emite certificatul de divort, oricare dintre soti se poate adresa, pe cale separata, instantei competente.
Mai trebuie sa stiti ca partajul bunurilor comune poate fi facut la notar sau prin intermediul instantei de judecata, nu si la ofiterul de stare civila.
Pentru detalii suplimentare ne puteti contacta la adresa de email: av.andraursache@yahoo.com sau la nr. de telefon : 0752 241 400