top of page

Propuneri de modificari legislative pentru persoanele cu dizabilitati

Aceste propuneri legislative inca nu se aplica. Pentru a intra în vigoare, legea de modificare trebuie adoptata de Parlament, promulgată prin decret de Presedintele tarii si apoi publicata in Monitorul Oficial.


Mai multe proiecte legislative pentru completarea si modificarea Legii nr. 448/2006 (privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap) se afla in dezbatere la Senat. Dintre modificarile propuse se regasesc si urmatoarele:

-Persoanele cu dizabilități vor putea beneficia de transport interurban gratuit cu avionul. In prezent, aceasta categorie de persoane beneficiaza de gratuitate doar pentru transportul interurban cu trenul, cu autobuzul sau nave de transport fluvial. Proiectul propune ca persoanele cu dizabilități să poată beneficia de gratuitate și la transportul cu avionul în limita a 12 călătorii dus-întors pe an calendaristic

-Insotitorii copiilor cu handicap accentuat și grav să poată beneficia de transportul gratuit cu trenul, cu autobuzele, sau cu navele pentru transport fluvial. Insotitorii vor beneficia de aceasta gratuitate doar daca vor călători alături de copiii pe care îi însoțesc. Transportul poate fi efectuat cu orice tip de tren (în limita costului unui bilet de tren Interregio IR, cu regim de rezervare la clasa a doua), cu autobuzul, cu navele pentru transport fluvial, iar pe lângă acestea, propunerea legislativă prevede și introducerea gratuității pentru transportul cu avionul.

- In proiectul de lege se specifica de asemenea, ca de aceste modificari sa beneficieze toate persoanele cu handicap, indiferent de grad. În momentul de față, doar persoanele cu handicap grav pot beneficia de gratuitatea la transportul interurban.

- O veste buna vine si in materia creditelor bancare. In propunerile de modificare a legii se prevede posibilitatea ca persoanele cu dizabilități să își achiziționeze și locuințe cu ajutorul creditului a cărui dobândă va fi suportată de stat. In aceste situatii, se va putea accesa un credit pentru achiziționarea unei locuințe în baza unui contract privind angajamentul de plată a dobânzii. Pragul valorii acordate pentru cumpărarea de locuință va fi limitat la 60.000 de euro, iar perioada de rambursare va fi de 30 de ani.

Dacă proiectul de lege va fi adoptat, se va schimba și valoarea creditelor acordate pentru celelalte tipuri de achiziții, respectiv pentru achiziționarea unui autovehicul și pentru amenajarea locuinței. Mai precizam ca proiectul legislativ pastreaza conditia legii in vigoare, care prevede ca amenajarea locuintei sa se faca in vederea adaptarii acesteia la nevoile persoanei cu handicap, insa mareste perioada de rambursare de la 5ani la 10 ani

Se doreste ca aceste prevederi sa se aplice tuturor persoanelor cu handicap, indiferent de grad. În legislatia in vigoare, doar persoanele cu handicap grav și accentuat pot beneficia de creditele pentru automobile și adaptarea locuinței, dar această propunere legislativă scoate condiția gradului de handicap.

bottom of page