top of page

Conducerea sub influenta alcoolului si Refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice


In Codul Penal actual la Capitolul Infractiuni contra sigurantei circulatiei pe drumurile publice se regasesc Conducerea unui vehicul sub influenta alcoolului sau a altor substante, in art 336, precum si Refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologie, in art 337.

Daca prima infractiune analizata este mai cunoscuta si mai des intalnita, cea de-a doua este ignorata mai des de catre soferi, insa sunt suficiente dosare penale intocmite pentru savarsirea acesteia, asa ca ar fi bine sa avem in vedere si consecintele acestei fapte.

Astazi, analizam ce presupune fiecare dintre cele doua infractiuni, ce pedepse sunt prevazute de lege pentru savarsirea lor si ce se intampla cu permisul de conducere in cazul in care sunt savarsite aceste fapte.

Conducerea sub influenta alcoolului sau a altor substante nu este o infractiune noua, aceasta fiind reglementata si in vechea legislatie, in cuprinsul OUG nr.195/2002 privind circulatia pe drumurile publice. Avand in vedere importanta normelor sociale ocrotite de legea penala in acest domeniu, incepand cu data de 1 februarie 2014, aceasta infractiune a fost inclusa in noul Cod Penal, regasindu-se astazi in dispozitiile art 336.

Conform art 336 alin (1)Cp Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la cinci ani sau cu amendă. Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi persoana, aflată sub influenţa unor substanţe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului deconducere (art. 336 alin. (2)Cp).

Fapta este socotita a fi mai grava dacă persoana aflată în una dintre situaţiile prevăzute în art. 336 alin. 1 si 2 Cp efectuează transport public de persoane, transport de substanţe sau produse periculoase ori se află în procesul de instruire practică a unor persoane pentru obţinerea permisului de conducere sau în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, pedeapsa este închisoare de la doi la şapte ani (art. 336 alin. 3 din NCP).

Aceasta infractiune a fost regandita in conceptia noii legislatii, determinarea concentraţiei de alcool în sange relevanta pentru reţinerea infracţiunii urmand a se face la momentul prelevării probelor biologice, fără posibilitatea unei recalculări ulterioare. Potrivit vechii reglementari, şoferul putea cere recalcularea alcoolemiei exact la momentul producerii accidentului pe considerentul ca de la producerea unui accident până la prelevarea probelor biologice care să determine concentratia de alcool în sange putea trece un interval considerabil de timp. In prezent, insa, nu mai există posibilitatea unei recalculări ulterioare a concentraţiei de alcool din sânge, legea fiind clara, determinarea concentraţiei de alcool în sânge relevantă pentru reţinerea infracţiunii făcându-se la momentul prelevării probelor biologice.

Tot ca un element de noutate fata de vechea reglementare, pentru aceasta infractiune a fost prevazuta ca pedeapsa alternativa si pedeapsa amenzii, in trecut fiind sanctionata doar cu inchisoare de la 1 la 5 ani.

Refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice a fost, de asemnea, prevazuta in OUG 195/2002, in prezent regasindu-se in art.337 Cp.

Art 337 Cp prevede ca: refuzul ori sustragerea conducatorului unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea detinerii permisului de conducere ori a instructorului auto, aflat in procesul de instruire, sau a examinatorului autoritatii competente, aflat in timpul desfasurarii probelor practice ale examenului pentru obtinerea permisului de conducere, de a se supune prelevarii de mostre biologice necesare in vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezentei unor substante psihoactive se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani.

Desi textul de lege se refera la “conducatorul auto” , legea nu condiționează, sub nicio formă, existența infracțiunii de oprirea autoturismului în trafic, nefiind vorba de o infracțiune flagranta. Fapta se considera a fi infractiune si in situatia in care persoana vizata, a condus autoturismul in momente anterioare solicitării de a se supune testarii aerului expirat. Acest aspect este ignorat de multi conducatori auto, sustinand ca la momentul la care le-a fost solicitata recoltarea probelor nu conduceau efectiv masina, avand falsa convingere ca nu savarsesc nicio fapta penala prin refuzul lor.

Mai atragem atentia si asupra faptului ca pentru aceasta infractiune nu este prevazuta amenda ca pedeapsa alternativa, astfel incat este bine sa stiti ca nu veti putea solicita sau obtine o pedeaspa cu amenda.

Ce se intampla cu permisul de conducere in situatia savarsirii unei infractiuni contra sigurantei circulatiei pe drumurile publice?

1. Suspendarea exercitarii dreptului de a conduce si retinerea permisului atunci cand avem o solutie de clasare, renuntare la urmarire penala, renuntare la aplicarea pedepsei sau amanarea aplicarii pedepsei.

Potrivit art. 103 alin. 1 lit. c din OUG nr. 195/2002, suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule se dispune pentru o perioadă de 90 de zile când fapta conducătorului de autovehicul sau tramvai a fost urmărită ca infracţiune la regimul circulaţiei pe drumurile publice (…) şi instanţa de judecată sau procurorul a dispus clasarea, renunţarea la urmărirea penală, renunţarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei, dacă pentru regula de circulaţie încălcată OUG 195/2002 prevede suspendarea exercitării dreptului de a conduce.

2. Anularea permisului de conducere atunci cand se dispune o solutie de condamnare. In cazul în care titularul permisului de conducere a fost condamnat, printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru infracţiunile prevăzute la art. 336 şi art. 337Cp, conform art. 114 alin. 1 lit. b din OUG nr. 195/2002 permisul de conducere va fi anulat. Atentie, anularea permisului se va dispune si daca persoana va fi condamnata la o pedeapsa cu amenda.

Pentru informatii suplimentare ne puteti contacta la adresa de e-mail: av.andraursache@yahoo.com sau la nr. de telefon 0752 241 400

bottom of page