top of page

Noutati legislative favorabile parintilor aflati in concediul pentru cresterea copiilor

La data de 6 mai 2019 a intrat in vigoare Legea 89/2019 pentru modificarea şi completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.111/2010 privind concediul şi indemnizatia lunara pentru creşterea copiilor. Aceasta aduce o serie de modificari importante, favorabile parintilor care se afla in concediul de crestere copil, prescurtat CCC.

Fiecare parinte aflat in CCC cunoaste regula ca atat timp cat primeste indemnizatia pentru crestere copil nu poate sa mai realizeze si alte venituri in perioada respectiva, in caz contrar, fiindu-i suspendat dreptul de a primi indemnizatia. Insa in OUG nr.111/2010 sunt prevazute si cateva exceptii de la aceasta regula, cand e posibil ca indemnizatia sa fie cumulata cu anumite venituri si anume:

  • Atunci cand persoana primește diverse sume în baza legii, a contractului colectiv de munca sau a contractului individual de munca, acordate în perioada concediului pentru creşterea copilului, altele decât cele rezultate din desfasurarea efectiva a unei activitati în perioada de concediu;

  • Atunci cand cel îndreptatit primeste indemnizatii în calitate de consilier local sau judetean, indiferent de nivelul acestora;

  • Atunci cand beneficiarul indemnizatiei realizeaza, în decursul unui an calendaristic, venituri supuse impozitului, prin desfasurarea efectiva a unei activitati în perioada de concediu, într-o anumita limita.

Prima modificare importanta adusa de Legea 89/2019 se refera la a treia exceptie si consta in cresterea limitei de venituri impozabile ce pot fi obtinute simultan cu indemnizatia de crestere a copilului. Pana acum parintii aflati in CCC puteau obtine venituri impozabile daca nivelul lor nu depășea, intr-un an, de trei ori cuantumul minim al indemnizației.

In prezent, beneficiarii de indemnizatie pentru creste copil nu vor pierde dreptul de a o incasa daca veniturile pe care le obtin intr-un an calendaristic nu depasesc de cinci ori cuantumul minim al indemnizatiei, adica 6.250 de lei (cuantumul indemnizatiei minime fiind de 1250 de lei).

In alte cuvinte, aveti dreptul de a obtine simultan indemnizatia CCC si venituri din activitati, singura conditie fiind ca valoarea veniturilor sa nu depaseasca suma de 6250 de lei pe an.

A doua modificare importanta pe care o aduce Legea 89/2019 se refera la parintii care termina un CCC si la mai putin de un an intra in altul. De cele mai multe ori, indemnizatia pentru cel de-al doilea CCC era mai mica decat indemnizatia obtinuta in primul CCC. In prezent, legea prevede ca dacă indemnizația calculata pentru cel de-al doilea CCC, solicitat la mai puțin de un an de la încheierea anteriorului concediu, are o valoare mai mica decât cea a anterioarei indemnizații, solicitantul are dreptul la indemnizația primită în cazul anteriorului CCC.

In cazul in care o persoana solicita un nou concediu de creștere a copilului in mai putin de 12 luni de la incetarea anteriorului si in aceasta perioada lucreaza si obtine venituri impozabile, indemnizatia se va calcula pe baza veniturilor obținute în acea perioadă. Insa, dacă se va întâmpla ca indemnizația calculată astfel să fie mai mică decât cea acordată pentru creșterea copilului anterior, conform modificarii legislative se va acorda indemnizația stabilită pentru copilul anterior.

Pentru nelamuriri sau informatii suplimentare ne puteti contacta la adresa de email: av.andraursache@yahoo.com

bottom of page