top of page

Conducerea pe drumurile publice a unui autoturism cu numere rosii expirate

Toată lumea știe că este interzisă conducerea pe drumurile publice a unui autoturism neînmatriculat, această faptă constituind infracțiunea prevazută de art. 334 Cod Penal- punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat. Potrivit art 334 alin (1) Cod penal constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la 1 la 3 ani sau cu amenda, fapta de a “pune în circulație sau de a conduce pe drumurile publice un autovehicul sau un tramvai neîmatriculat sau neînregistrat, potrivit legii.”

Ce inseamna drum public?

Noțiunea de drum public este definită de art. 6 pct. 14 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 ca fiind orice cale de comunicație terestră, cu excepția căilor ferate, special amenajată pentru traficul pietonal sau rutier, deschisă circulației publice. Drumurile care sunt inchise circulatiei publice sunt semnalizate la intrare cu inscripții vizibile.

Ce se întâmplă atunci când conducem pe drumurile publice un autoturismul care, deși are numere de înmatriculare, acestea sunt expirate? Vom săvârși sau nu o infracțiune?



Conducerea unui autoturism cu numere roșii, provizorii, după ce perioada lor de valabilitate a încetat, este asimilată primului caz, constituind infracțiune. Este important să știți că numărul de înmatriculare (permanent ori provizoriu) este un element de identificare a participanţilor la trafic, necesar pentru depistarea autorilor unor infracţiuni sau abateri rutiere, astfel încât lipsa lui sau lipsa corespondenţei lui cu realitatea, cum este cazul numerelor expirate, împiedică aplicarea corectă şi promptă a legii. De aceea, trebuie să vă asigurați că numerele mașinii dumneavoastră corespund cu cele înscrise în evidențele serviciului de înmatriculări.

Ce se întâmplă dacă nu am știut că numerele de înmatriculare sunt expirate?

Este obligația proprietarului autoturismului să fie atent atunci când perioada de valabilitate a numerelor roșii se apropie de final și să facă demersurile necesare pentru obținerea numerelor permanente.

Totuși pentru ca fapta să constituie infracțiune și pentru a fi atrasă răspunderea penală a conducatorului auto, este necesar ca acesta să fi cunoscut situația de fapt a autovehiculului, respectiv că acesta este neînmatriculat, neînregistrat sau că numerele sunt expirate. În această situație, în urma probatoriului administrat, instanța va putea pronunța o soluție de achitare datorită incidenței cauzei de neimputabilitate a erorii de fapt.


ATENȚIE! Simpla susținere că nu ați știut că numerele provizorii au expirat, nu este suficientă pentru a scăpa de răspunderea penală. Eroarea va trebui dovedită prin mijloace de proba temeinice și cel mai bine este să luați legătura cu avocatul dumneavoastră.

Sfatul nostru este sa fiți foarte atenți atunci când trebuie să conduceți o mașină cu numere roșii. Pentru mai multe informații sau detalii ne puteți contacta la adresa de email: av.andraursache@yahoo.com sau la numărul de telefon 0752.241.400


bottom of page