top of page

Perioada de suspendare a permisului de conducere poate fi calculata de la data depunerii dovezii î

O nouă modificare legislativă permite șoferilor rămași fără permis să depună dovada de circulație la unitatea poliției rutiere, chiar înainte de expirarea valabilității acesteia, pentru ca perioada de suspendare a permisului de conducere să fie calculată de la data depunerii dovezii înlocuitoare.

La data de 3 ianuarie 2019 a fost publicata in Monitorul Oficial nr.2, Legea nr. 349/2018 pentru completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice. Aceasta lege completeaza art.111. din OUG nr. 195/2002 (codul rutier) în sensul acordării posibilității conducătorului auto de a depune dovada înlocuitoare a permisului de conducere la poliția rutieră în orice zi din momentul eliberării până în a 15-a zi de valabilitate a dovezii înlocuitoare, daca doreste ca perioada de suspendare a permisului de conducere să fie calculată de la data depunerii dovezii înlocuitoare și nu de la expirarea valabilității acesteia.


Potrivit noii reglementări, la art. 111, după alin. (7) se introduce un nou alineat, alin. (8), cu următorul conținut:

„(8) În cazul suspendării permisului de conducere pentru o perioadă determinată, cu eliberarea unei dovezi înlocuitoare cu drept de conducere pentru 15 zile, suspendarea exercitării dreptului de a conduce vehicule începe în unul din următoarele cazuri:

a) din momentul expirării termenului de valabilitate a dovezii înlocuitoare;

b) din momentul depunerii dovezii înlocuitoare, de către conducătorul auto, la oricare unitate de poliție rutieră în una din zilele din intervalul perioadei de valabilitate a acesteia”.

bottom of page