Persoanele fizice și persoanele juridice care urmăresc desfășurarea unor activități în interes general sau în interesul unor colectivități locale ori, după caz, în interesul lor personal nepatrimonial pot constitui asociații ori fundații .
În prezent, cadrul legal pentru înființarea unei asociații se regaseste in Ordonanța guvernului nr. 26/2000 cu modificarile si completarile ulterioare, act din care vom extrage, pe scurt, etapele necesare constituirii unei entități fără scop patrimonial.
1. Membrii fondatori. Pentru început trebuie să știți că pentru constituirea unei asociații este necesar ca trei sau mai multe persoane să fie dispuse să pună în comun contribuții materiale, cunoștințe sau aporturi în muncă pentru îndeplinirea obiectivelor asociației. Aceste persoane vor fi membrii fondatori ai asociației.
2. Alegerea denumirii și verificarea disponibilității acesteia. Verificarea disponibilității denumirii și rezervarea ei este de competența Ministerului de Justiție. Se va completa o cerere (al cărui tipizat îl găsiți aici http://www.just.ro/transparenta-decizionala/formulare/ ) și se va achita o taxă în cuantum de 36 de lei la Trezorerie în contul bugetului de stat nr. 20A365000 - „Alte venituri”. Cererea împreună cu dovada în original a achitarii taxei se va depune la Registratura generală a ministerului sau se va trimite prin poștă la adresa: MINISTERUL JUSTIȚIEI Str. Apolodor Nr.17, sector 5, București.
3. Stabilirea sediului. Pentru a face dovada sediului asociației trebuie să dețineți un act care să ateste dreptul de folosință asupra acelui spațiu. Astfel de acte sunt: contractul de închiriere, contractul de subînchiriere, contractul de comodat. Dacă imobilul unde urmează să stabiliți sediul este proprietatea dvs. veți putea să vă folosiți de actul de proprietate( contractul de vânzare-cumpărare, contractul de donaţie în formă autentică , certificatul de moştenitor sau o hotărâre judecătorească).
Dacă imobilul se află într-o clădire de locuințe va trebui sa obțineți acordul pentru stabilirea sediului de la vecinii cu pereți comuni(sus, jos, dreapta, stânga) , dar și de la asociația de proprietari .
4. Întocmirea Actului Constitutiv si a Statutului. Cele două documente arată cum este organizată asociaţia, care este obiectul de activitate, scopul și obiectivele ei, dar și componența organelor de conducere. Conform OG 26/2000 membrii asociaţi încheie actul constitutiv şi statutul asociaţiei, în formă autentică sau atestată de avocat. Recomandăm să vă adresați unui avocat pentru redactarea și atestarea acestor acte.
5. Patrimoniul iniţial al asociaţiei. Pentru constituirea patrimoniului initial se va deschide un cont bancar in care se va depune suma convenita de membrii fondatori, dar nu mai putin de 200 de lei. Activul patrimonial este alcătuit din aportul în natură şi/sau în bani al asociaţilor. În cazul aportului în natură, constând în bunuri imobile, forma autentică a actului constitutiv şi a statutului este obligatorie.
6. Dobândirea personalității juridice; Înscrierea asociației în Registrul Asociațiilor și Fundațiilor. Asociația va dobândi personalitate juridică prin înscrierea în Registrul asociațiilor și fundațiilor aflat la grefa judecătoriei în a cărei circumscripție își are sediul asociația. Cererea de înscriere a asociaţiei în Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor aflat la grefa judecătoriei în a cărei circumscripţie urmează să-şi aibă sediul poate fi depusă de oricare dintre membrii asociaţi, în baza unei împuterniciri, şi va fi însoţită de următoarele documente:
act constitutiv;
statut;
copie după actele de identitate ale membrilor fondatori;
actele doveditoare pentru sediu si patrimoniu;
dovada disponibilităţii denumirii eliberată de MJ;
certificatele de cazier fiscal pentru fiecare membru fondator;
dovada achitării taxei judiciare în cuantum de 100 lei.
În termen de trei zile de la depunerea cererii de înscriere şi a documentelor amintite anterior, judecătorul desemnat de preşedintele instanţei verifică legalitatea acestora şi dispune, prin încheiere, înscrierea asociaţiei în Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor. La cerere, reprezentantului asociaţiei sau mandatarului acesteia i se va oferi un certificat de înscriere, care va cuprinde: denumirea asociaţiei, sediul acesteia, durata de funcţionare, numărul şi data înscrierii în Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor. În relaţiile cu terţii dovada personalităţii juridice se face cu certificatul de înscriere (art. 12, alin. 2 O.G. nr. 26/2000).
Încheierea de înscriere a asociației în Registrul Asociațiilor și Fundațiilor este supusa apelului în termen de 5 zile de la comunicare.
7. Obținerea certificatului de înregistrare fiscală. După finalizarea procedurii în fața instanței și obținerea Încheierii judecătorești trebuie să solicitați certificatul de înregistrare fiscală (CIF) de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF). Dosarul pentru obţinerea CIF-ului, care se depune la registratura ANAF, va cuprinde următoarele documente:
statut (copie);
act constitutiv (copie);
încheierea judecătorească (copie);
certificatul de înscriere în Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor (copie);
dovada sediului;
două formulare 010 completate (“Declaraţie de înregistrare fiscală/ Declaraţie de menţiuni pentru persoane juridice, asocieri şi alte entităţi fără personalitate juridică”).
Pentru mai multe detalii, ne puteti contacta pe adresa de email: av.andraursache@yahoo.com